Следвайте Гласове в ТелеграмДепутатите от икономическата комисия в парламента решиха дерогацията

...
Следвайте Гласове в ТелеграмДепутатите от икономическата комисия в парламента решиха дерогацията
Коментари Харесай

Икономическата комисия: Лукойл ще може да работи с руски нефт още една година

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Депутатите от икономическата комисия в Народното събрание взеха решение дерогацията на съветския нефт да отпадне от 1 октомври следващата година, а потреблението на нефт с съветски генезис да се понижи поетапно. 

Решението е част от второто четене на законорпоекта, с който се предлага страната ни да анулира дерогацията, само че окончателното решение ще бъде взето в пленарна зала. 

По-рано пред комисията министърът на стопанската система Богдан Богданов съобщи, че въвеждане на възбрана за импорт на съветски нефт при до момента планувания 30-дневен период ще докара до скок в цените на горивата. 

" Реалистичният период е 12 месеца, или 1 октомври 2024 година да отпадне дерогацията. Рисковете се огромни изключително за 30-дневния период както е заложено сега. Не мога да предвиждам какви биха били тъкмо цените, само че цените ще се покачат доста и тук би трябвало да се каже, че ще има и благоприятни условия за далавера и може би дефицит даже на горива ". 

Според Богданов са налични задоволително други възможности за доставка на неруски нефт, в това число през Черноморския район, само че е нужно навременно договаряне на количествата, с цел да се обезпечи индустриалният цикъл на рафинерията " Лукойл ": 

" На всеки почти 6 дни ние получаваме танкер на рафинерията, който да бъде обработен. При отпадане на дерогацията ние би трябвало да имаме първо контрактуваните количества неруски недопечен нефт, които да се обработват в рафинерията. Тези количества да бъдат контрактувани с такива контракти и параметри, че в последна сметка да се подсигуряват ритмични доставки и качеството на суровината, която ще получаваме ". 

Източници: БНР, epicenter.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР